Skip to content

CallensVycnke

  Datacaptatie van WKK-installatie

  Klant

  Industriële bedrijven die omwille van hun productieprocessen voortdurend veel stoom en elektriciteit consumeren, doen graag een beroep op de diensten van CallensVyncke. De specialist uit Waregem focust zich op geïntegreerde, gasgestookte warmtekrachtkoppelingsinstallaties (tussen 1 en 20 MWe). De onderneming fungeert als EPC-contractor en staat in voor zowel de studie, het ontwerp als de coördinatie van de constructie. CallensVyncke beschikt over de ideale schaalgrootte om zich flexibel op te stellen en toch grootschalige projecten te behartigen.

  Uitdaging

  Op vraag van hun klant stond CallensVyncke, dat zich toelegt op de realisatie van projecten voor duurzame energie (zonne- of windenergie, warmtenetten en WKK’s), in voor de engineering van een WKK op de site van de eindklant. CallensVyncke verzorgde ook de coördinatie van de constructiewerken, uitgevoerd door subcontractors.

  “Het gaat over een WKK met een gasmotor van 5 MW elektrisch vermogen die op een efficiënte manier elektriciteit, stoom en proceswater genereert voor het productieproces van enzymen. De eindklant zal de opgewekte elektriciteit nagenoeg volledig zelf verbruiken”, verduidelijkt Frederik Verstraete, de verantwoordelijke voor elektriciteit, instrumentatie en automatisering bij CallensVyncke.

  In functie van deze realisatie, ging CallensVyncke op zoek naar professionele software om de data van de diverse deelinstallaties op te volgen.

  Oplossing

  “Na eerder al een geslaagd testproject met Ikologik te hebben uitgevoerd, was de tijd rijp om voor een eerste, volwaardig project de krachten te bundelen met deze partner. Onze voornaamste eis was dat het platform de data van de motor-, stoom- en waterinstallaties (stuk voor stuk gebouwd door verschillende constructeurs) kan bundelen. Door de correcte interpretatie van die gegevens kunnen wij meten hoe performant de installatie werkt. Op basis van de data kunnen wij ook fouten vaststellen en zijn we in staat om de werking van de WKK te optimaliseren.” “Onze ervaringen met het Ikologik-platform zijn uitsluitend positief. De eenvoud zorgt voor een hoog gebruiksgemak en maakt het makkelijk om trends snel te visualiseren. Bovendien is het mogelijk om alarmmeldingen te genereren van zodra bepaalde parameters een kritische waarde hebben bereikt. Die meldingen worden gedeeld via een groep in de Telegram-app, die toegankelijk is voor bevoegde personen. Wij staan gedurende het eerste jaar na de oplevering in voor de opvolging van de installatie. Daarna dragen wij die verantwoordelijkheid over aan onze klant en zullen wij voor hen een account aanmaken die het ook voor hen mogelijk maakt om via Ikologik de WKK-installatie te monitoren.”