Skip to content

Homifreez

  Duidelijk overzicht van alle verbruiken

  Klant

  Het in Ardooie gelegen Homifreez profileert zich als een belangrijke producent van diepvriesgroenten, -aardappelen en fruit. Het bedrijf bestaat sinds 1991. De familie Hoflack, die Homifreez destijds boven de doopvont hield, hecht veel belang aan flexibiliteit, kwaliteit en klantvriendelijkheid. De onderneming zet sterk in op duurzaamheid. Dat doet het niet alleen via een hoogtechnologische waterzuivering, maar ook door een rationeel water- en energieverbruik en een zuinige omgang met verpakkingsmaterialen.

  Uitdaging

  Homifreez beschikt over een eigen stoomketel, die via een gasverbrandingsproces stoom op lage druk produceert. Die stoom is essentieel voor het blancheren van de groenten. De jaarlijkse productie van circa 30.000 ton stoom gaat gepaard met een aanzienlijk gas-, water- en chemicaliënverbruik en met onderhoudskosten. “Wij meten zowel online als offline heel wat parameters op de ketel, maar hadden geen pasklare oplossing om een goede vergelijking van kritische data te maken. We vonden het essentieel om een duidelijk inzicht in ons water- en energieverbruik te krijgen, zodat we bij abnormaal hoge pieken meteen kunnen ingrijpen. Het online monitoringplatform van Ikologik bleek voor ons de ideale oplossing.”

  Aanpak

  Sinds de installatie van de hard- en software van Ikologik, kan Homifreez diverse metingen nauwkeurig monitoren. “Als het systeem bepaalde overschrijdingen of afwijkingen constateert, stuurt het meteen een alarmmelding naar de operator of ingenieur van wacht”, legt Koen Hoflack uit. “Die kan dan meteen gepast ingrijpen. Dankzij de dagelijkse of wekelijkse rapporteringen van het water-, gas- en chemicaliënverbruik, krijgen we een veel beter inzicht in de relatie tussen de verbruiken en de productie. De centrale opslag en continue toegankelijkheid van alle procesgegevens bieden ons de kans om bij mogelijke problemen meteen de grafieken te raadplegen, waardoor we snel de exacte afwijking kunnen detecteren.”