Skip to content

Eurowater

  Helikopterview over waterbehandeling 

  Klant

  Mouterij Dingemans is een rasecht familiebedrijf uit Stabroek dat zich al vijf generaties lang toelegt op het leveren van kwaliteitsmout. De in 1875 opgerichte zaak slaagde er dankzij gerichte investeringen in zich te ontwikkelen tot een belangrijke speler op de markt. De onderneming specialiseert zich sinds jaar en dag in pilsmout, maar levert ook speciale mouten voor speciaalbieren. Sinds circa twintig jaar beschikt het bedrijf ook over een eigen installatie voor waterzuivering.

  Uitdaging

  Door een stevige vergroting van de productiecapaciteit, moest Mouterij Dingemans ook werk maken van een opschaling van de waterzuiveringsinstallatie. Die installatie maakt onder meer gebruik van ijzer- en mangaanverwijdering om grondwater tot proceswater op te zuiveren. Vooral voor het wassen van de installaties en het aanmaken van stoom is dat proceswater van cruciaal belang. De mouterij vertrouwde de uitbreiding van de waterzuivering toe aan Eurowater, het bedrijf uit Eke dat destijds ook de installatie had gebouwd. De klant wou ook een performant opvolgingssysteem om het efficiënt functioneren van de uitgebreide installatie voortdurend goed te kunnen controleren.

  Oplossing

  Eurowater vertrouwde het monitoringsysteem zonder aarzelen toe aan Ikologik. “We hadden bij vorige projecten al ervaring opgedaan met het systeem van Ikologik, waardoor we de meerwaarde van hun oplossing goed kennen”, getuigt Tom Vanlerberghe, zaakvoerder van Eurowater. “Het gaat om een proactief rapporteringssyteem dat voortdurend een vlotte uitwisseling van data mogelijk maakt. Door de bundeling van alle data op een centraal platform, is het mogelijk om elke parameter in real time op te volgen en op basis daarvan in een handomdraai de juiste conclusies te trekken.”

  Omdat de klant zich volledig op de eigen core business wil concentreren, vertrouwt het de opvolging van de waterzuiveringsinstallatie volledig aan Eurowater toe. “Vanuit onze expertise zijn wij goed geplaatst om alle indicatoren op de juiste manier te interpreteren. We hebben altijd een prima zicht op hoe alles evolueert en houden de klant op de hoogte van die tendensen. Indien nodig, kunnen we ook snel interventies plannen.”

  Inmiddels is het opvolgingssysteem van Ikologik al enkele jaren in gebruik bij Mouterij Dingemans. “Ook voor deze klant is deze technologie al erg nuttig gebleken, onder meer voor de optimalisering van het verbruik. De Ikologik-oplossing maakt het mogelijk te anticiperen op pieken in de waterconsumptie. Bovendien zijn alle pompgroepen volledig onder controle en is er nu in alle buffertanks voortdurend een bepaalde watervoorraad aanwezig.”