Skip to content

Marelec

  Klantenportaal voor optimaal installatiebeheer

  Klant

  MARELEC spitst zich sinds 30 jaar toe op hoogtechnologische oplossingen voor de voedingsindustrie. Het bedrijf uit Nieuwpoort verzorgt het ontwerp, de productie en inbedrijfname van geavanceerde machines die in de visserij- en voedingssector instaan voor het portioneren, wegen, sorteren en controleren van gevogelte, vlees en vis. De installaties van MARELEC betekenen voor de eindklant een grote hulp bij de optimalisering en automatisering van hun productieproces. De onderneming verdeelt de oplossingen via distributeurs wereldwijd.

  Uitdaging

  General manager Koen Devolder (MARELEC): “Als klantgerichte onderneming vinden we het enorm belangrijk om ons serviceniveau blijvend te optimaliseren. In functie daarvan zien we heel wat potentieel in de uitbouw van onze onderhoudsactiviteiten. Daarom is het essentieel dat we een perfect overzicht hebben over waar elk van onze bijna 8000 verkochte machines tegenwoordig in gebruik is.”

  “We hadden nood aan een gebruiksvriendelijk en intuïtief dataplatform dat dit mogelijk maakt en ook de samenwerking met onze distributeurs naar een hoger niveau tilt. Met het Ikologik platform bestaat ook de mogelijkheid om  machines via een netwerkconnectie te  linken, zodat we in real time met een installatie kunnen communiceren. Dit alles moet een vlotte data-uitwisseling, nauwkeurige rapportering en een vlekkeloze opvolging van elke onderhoudsactiviteit faciliteren.”

  Oplossing

  “Met Ikologik vonden we een partner die een performant dataplatform biedt. Het is een heel gebruiksvriendelijke tool voor asset management, uitgerust met een aangename user interface. Deze toepassing zal tot een win-winsituatie leiden. Wij delen met onze distributeurs alle informatie over de aan hen verkochte machines én een online manual. Die omvat onder meer alle essentiële data over alle gebruikte onderdelen. Zij kunnen daardoor vlot de juiste referentie voor elk specifiek wisselstuk vinden en dan desgewenst de bestelling via het platform initiëren. Daarnaast actualiseren onze distributeurs de data op basis van door hen uitgevoerde onderhoudsacties. Updates bij verandering van locatie en/of eindgebruiker van de machine zorgen ervoor dat elke installatie voortdurend traceerbaar blijft, en de onderhoudshistoriek gekend is.” MARELEC gebruikt de toepassing ook om, door kennisdeling, het niveau van de distributeurs verder te verbeteren. “Via de module ‘Academy’ in het Ikologik-platform delen we kennisdocumenten en brengen we onze verdelers voortdurend op de hoogte over opleidingen. Door het volgen van deze opleiding kunnen ze het label van ‘Certified Distributor’ verkrijgen, wat hen bijkomende rechten geeft in het platform. Op die manier kunnen ze hun expertise over de machines verdiepen, wat cruciaal is voor een vlottere verkoop en een geoptimaliseerde dienstverlening.”