Skip to content

Plug & play lijnmonitoring voor productiebedrijven

    Laagdrempelige procesverbeteringen op basis van objectieve data

    Maximale output met minimale inspanningen

    Een stopcontact voor een televisiescherm op de werkvloer kan volstaan om de efficiëntie van je bedrijfsprocessen te verbeteren. Te mooi om waar te zijn? mact en Ikologik bewijzen via een pilootproject bij chocoladefabrikant Libeert dat het effectief kan. Een praktische aanpak, gebaseerd op het in beeld brengen van ‘real time’ data, leidt tot onmiddellijke verbeteringen en een hogere werkvoldoening bij het personeel.

    Tom Lefere bouwde al een pak ervaring op in de verbetering van operationele activiteiten bij klanten en legt zich daar sinds 2019 met mact volledig op toe. “Soms hebben mensen de overtuiging dat ze heel efficiënt werken, terwijl ze eigenlijk aan het sukkelen zijn. Door te werken met tools die de mensen op de werkvloer een helikopterview geven, streven we ernaar de efficiëntie te behouden, maar dan zonder het sukkelen.”

    Prestaties in beeld

    Die tools vindt Tom Lefere bij Ikologik uit Brugge. De onderneming van Tom Serru groeide uit tot een betrouwbare partner voor procesmonitoring via zelfontwikkelde software voor visualisatie, rapportering en intelligente analyse van procesdata. “Via onze oplossingen kunnen we de prestaties op de werkvloer real-time in beeld brengen. Dat doen we via een televisiescherm dat een aantal objectieve gegevens toont, zoals het aantal geproduceerde stuks vandaag, de weekproductie en een grafiek met de productie per uur”, verduidelijkt Tom Serru.

    Jerome Libeert, Manager Operations bij de gelijknamige chocoladefabrikant, was graag kandidaat om het systeem in de praktijk te testen. “Libeert produceert heerlijke en mooie chocoladeproducten op een duurzame manier en is de toonaangevende meester chocolatier voor het grote publiek. Het bedrijf zocht een eenvoudige methode voor de arbeidsanalyse van de manuele offline assemblage- en verpakkingslijn van holle figuren. Tot voor kort konden ze pas de dag nadien de rendementen van de verschillende ploegen meten, waardoor het een gemiste kans was om processen on-the-spot efficiënter te doen verlopen. Met de nieuwe aanpak gaat dat stukken vlotter”, aldus Tom Lefere.

    Zelfmotivatie

    Zo bleek dat de cadans waarmee de eerste persoon lege dozen op de transportband zet, essentieel is voor een hogere efficiëntie. “We hebben voor elk van onze types chocoladefiguren de optimale cadans berekend, zodat die eerste medewerker zich daarop kan richten”, vertelt Jerome Libeert. “Vervolgens konden we ook op de andere werkposten de haperingen eruit halen. Op het eind van de band bevindt zich een elektronische teller, die live registreert. De resultaten daarvan komen meteen op het scherm. Zonder concrete doelstellingen voorop te stellen, merken we dat de medewerkers automatisch gemotiveerd zijn om bepaalde aantallen te halen. Doordat dit op een vrij speelse manier gebeurt, is er geen vorm van druk en gaan mensen op het eind van de dag ook met een grotere voldoening naar huis. Ze weten namelijk dat ze goed hebben gepresteerd.”

    De ‘plug & play’-oplossing vereist geen aansluiting op de IT-infrastructuur van de klant. “De datacaptatie gebeurt in de Cloud en is ook zichtbaar op een televisiescherm of mobiele ‘devices’ van de leidinggevende, zodat die persoon het meteen merkt én direct kan ingrijpen als er toch ergens obstakels opduiken”, vertelt Tom Serru (Ikologik).

    Jerome Libeert is alvast een ‘believer’ en is vast van plan er verder mee aan de slag te gaan. “Het is een heel eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om nieuwe inzichten te verwerven en via directe communicatie met onze mensen de efficiëntie te verhogen. Daar wint uiteindelijk iedereen bij.”